slider7.jpg

We gaan beginnen!.

Uw voorzitter en secretaris geven begin maart de aftrap en gaan sweepen. In februari hebben zij zich laten instrueren door de Baancommissie (Baco) en gewapend met die kennis en wat oefening, starten zij dit Early bird sweep-project. Ons motto is: op naar mooie greens!

Hieronder vindt u de informatie die u nodig heeft om mee te doen. Wij verwachten en hopen dat velen zich zullen inschrijven. Het gaat tenslotte om iets waar we allemaal plezier van zullen hebben. Wij horen heel graag wat u heeft ervaren om in de stilte, zo ’s ochtends vroeg, een rondje over Mariënweide te lopen.

Waarom sweepen

Door te sweepen verwijderen we de dauw op de green. De green heeft kort gemaaid gras en de sprietjes hebben daardoor allemaal een soort van wondje. Als de dauw daarin zakt, ontstaat schimmel. Dus het verwijderen van de dauw helpt om de green gezond te houden en die schimmelvorming te voorkomen. Waarom moet er dan nu gesweept worden en vroeger niet? Omdat het vanaf 1 januari 2019 verboden is om op de greens chemische middelen tegen schimmels e.d. te gebruiken.

Wanneer wel en niet sweepen

Eigenlijk moet er gewoon elke ochtend gesweept worden, maar het hoeft niet wanneer:

  • het regent,
  • er sneeuw op de greens ligt,
  • er een ijslaagje op de greens ligt.

Bij voorkeur moet er kort na zonsopgang gesweept worden, maar wij snappen natuurlijk ook wel dat u – als het vroeger licht wordt - echt niet om 6 uur opstaat om te gaan sweepen. Het wordt nu langzaam weer lichter en daarom willen we graag, dat er tussen 8.00 uur en 8.30 uur in de ochtend wordt gesweept. En als u eerder wilt: ga rustig uw gang. In ieder geval niet later.

Hoe/met wie geef je je op

In de ALV van december heeft een aantal leden zich al opgegeven. Zij zijn al ingeroosterd. Als u over uw inroostering nog vragen hebt, mail dan even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

U kunt zich inschrijven via de Sweeplijst op de website. Het is een excelsheet die u zelf kunt invullen. Als u ingelogd bent, vindt u de Sweeplijst onderaan de tab DE BAAN. Als het invullen niet lukt, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op de lijst ziet u dat de Herenochtendcommissie, de Baancommissie en de Damesochtendcommissie de dinsdag, woensdag en donderdag voor hun rekening nemen. De Wedstrijdcommissie neemt de wedstrijddagen voor haar rekening. Daaromheen kunt u alles invullen, maar wijzig nietys aan de reeds ingevulde namen. We weten dat sommigen het niet graag alleen doen. De oplossing is dan om een flight te vormen. Per dag kunnen maximaal 3 personen worden ingevuld. Vul elke dag dat u gaat sweepen in, dus niet aannemen dat het invullen van uw naam aan het begin van een week voldoende is.

Sweepen via het achterterrein

Als er gesweept moet worden kan iedereen via de Boekenroodeweg achter het clubhuis parkeren. Op het hek zit een cijferslot en een gewoon slot. U kunt het cijferslot openen met de code 1985. Als u het terrein verlaat doet u het hek weer dicht en wijzig dan dit iingetoetste getal, anders zit het hek niet op slot.

Periode

In de ALV is over een sweepvrije periode van maart tot oktober gesproken, maar dat hebben wij in overleg met de Baco en de greenkeeper gewijzigd. We gaan vanaf heden sweepen en voorlopig plannen we een periode van een half jaar in. We kijken ondertussen wat de ervaringen zijn en hoe het gaat. We spraken in de ALV over het adopteren van een week. Dat kan nog steeds (behalve de di/wo/do), maar er zijn meer mogelijkheden. U kunt ook kiezen voor bijv. een aantal weekenden, voor 1 dag in de week gedurende een langere periode. Omdat we anders niet alle dagen gevuld krijgen verzoeken wij u minimaal voor 2 dagen in te tekenen. Als u met een groepje van drie intekent, dan betekent dit 3 x 2, is 6 dagen. U kunt natuurlijk ook een aantal keren voor 2 dagen inschrijven. Als u nog een andere variatie wenst, zoek dan even contact met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Instructie en oefening

De leden van de Baco zijn gaarne bereid om u instructie te geven. Zij zijn elke woensdag vanaf 10.00 op de baan. Inmiddels zijn er lichte sweepers aangeschaft die ook de dames goed kunnen hanteren. Op de woensdagen 27 februari en 6 maart willen leden van de baancommissie u graag wegwijs maken. Als u op een afwijkende woensdag instructie wilt ontvangen, zoek dan even contact met Bram ten Hove Jansen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Op de website komt een link naar een filmpje met instructie. 

Hier alvast een korte instructie

De sweepers hangen in beugels aan de container naast het clubhuis. U kunt ze niet missen. Een sweeper bevindt zich in een aluminium huls. Wanneer u de stopknop open draait kunt u de gele buigzame sweeper naar buiten trekken. Haal hem zover naar buiten als mogelijk is en draai de stopknop daarna weer stevig vast. De sweeper steekt dan ruim 2 meter naar buiten. Nu kunt u aan het werk. U drukt de sweeper, de gele buigzame draad, tegen de grond van de green en u maakt een ritmische heen en weergaande beweging over de green. U ziet dan dat de zilvergrijze dauw op slag verdwijnt en het frisse groen van de green tevoorschijn komt. Werk in een rustig tempo en dito cadans, dan merkt u vanzelf dat het bepaald niet vermoeiend is. Sterker nog, het is prettig en leuk werk en u geniet tegelijkertijd van de stilte en de mooie natuur in de vroege ochtend.

Tenslotte een dringend verzoek van de Baco. Als u gaat sweepen, neem uw pitchfork mee, want u komt ongetwijfeld pitchmarks tegen die niet zijn hersteld. Net als het sweepen is dit herstel noodzakelijk voor het goed houden van de greens.

Tot slot natuurlijk een woord van dank aan iedereen die zich al heeft opgegeven en die zich nog gaan opgeven. We zullen er allemaal veel profijt van hebben.

Hoofdsponsor

Rabobank

Ga naar boven